BirdSwing is een constructief zeer eenvoudige mezenbolhouder voor aan het raam. De houder zorgt ervoor, dat koolmezen en pimpelmezen naar de woonkamer komen om vlak achter het raam hun kunsten aan een vetbol te tonen, terwijl ze zich voeden. Van de BirdSwing zijn inmiddels enkele varianten op de markt verkrijgbaar.
BirdSwing
Ontwikkeling in eigen beheer. European Design Patent. © René Kerkhoven 2009.

De BirdSwing Vide is een voederplateau voor aan het raam, waarop zaden kunnen worden gelegd.

De BirdSwing en BirdSwing Vide zijn te koop bij een aantal supermarkten, tuincentra, zaken als Wekoop en Boerenbond, Vereniging Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de website van Vivara Natuurbeschermingsproducten. In België is de BirdSwing verkrijgbaar bij de winkels van Tom & Co, Spar supermarkten, Intratuin en de Boerenbond.


De BirdSwing XL is een grotere versie van de BirdSwing, BirdSwingXLextra lang en met een extra stevige bevestiging aan het raam. Deze uitvoering is geschikt voor reuze vetbollen, pindacakes en dergelijke met een gewicht tot 500 gram.

De BirdSwing XL is een grotere versie

Het BirdSwing Restaurant is een combinatie van twee BirdSwing XXL's, met daartussen een verbinding. Het BirdSwing Restaurant biedt ruimte om zes dingen op te hangen, zoals vetbollen en pindanetjes.

De BirdSwing XL, BirdSwing Vide XL en het BirdSwing Restaurant zijn in de volgende landen via mailorder te bestellen: Nederland, België, Engeland, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Denemarken, Zweden.

-------------------------------------------------------------------------------------

Over het ontstaan van de BirdSwing:
René Kerkhoven  is een beetje lui. De dag begint hij het liefst door beneden de krant en een kop koffie te halen, en daarmee terug in bed te kruipen. Een paar jaar geleden had hij de gordijnen open, het was een mooie novemberochtend met helder blauwe lucht. Beneden in de tuin tsjilpten de koolmezen en kwetterden de mussen er vrolijk op los. Op de vroege ochtend is je geest nog vrij van alledaagse ballast en ontstaan vaak de beste  ideeën. “Wat zou het leuk zijn, om die vogels hier boven aan het slaapkamerraam te zien,” was die dag een van zijn eerste gedachten. Een paar uur later hing er een latje en een touwtje met een vetbol aan het raam. De volgende ochtend, weer met krant en koffie en open gordijnen op bed, verscheen er al om kwart over zeven een koolmees aan de vetbol. Een feest om te zien, op anderhalve meter afstand! Later ontstond de variant met zuignappen voor aan het raam, die inmiddels overal verkrijgbaar is en menigeen veel kijkplezier bezorgt.